čtvrtek 9. listopadu 2017

Před soumrakem



     Kazuo Ishiguro

     -------
     Všechny knížky, které se objevují na blogu Pondělí, jsem si sama koupila, přečetla 
     a prostě chci jen poslat informaci o nich dál. 
     Žádný příspěvek na mém blogu není komerční nebo sponzorovaný.   

 

8 komentářů:

  1. Doporučuju i film! Ishiguro... taky Emma Thompson a Anthony Hopkins :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviděla jsem, ale ráda se na film podívám, pokud se naskytne příležitost. Zajímalo by mě, jestli se podařilo zachytit něco z těch vnitřních pocitů vypravěče, něco z těch rozporů ve vnímání skutečnosti. Knížka je napsaná geniálně. Tolik podnětů k zamyšlení - nad odlišnostmi ve vnímání, nad úctou, "důstojností" a co to vlastně znamená, nad schopností empatie, nad životní úlohou každého jednotlivého člověka. A na pozadí toho i subjektivní pohled na velké události a možnost jejich ovlivnění, docela aktuální téma všeobecného volebního práva... Na první pohled úplně prosté vyprávění jednoho suchara bez smyslu pro humor a schopnosti vcítit se do ostatních, ale přitom ve čtenáři ta knížka probouzí tolik emocí. Jedna z nejlepších knih, jaké jsem dosud četla.

      Vymazat
    2. Nádherně napsané! Mohla bych prosím něco z toho použít, až budu lákat studenty na film? :) Já to ve filmu vidím, kdo ví, třeba to tam hlavně vidět chci. Je každopádně dobrý, ale při takovémhle nadšení z knížky, to bych se možná trochu "bála" dívat se, být vámi. Chtěla jsem napsat, že jsem se docela naučila knížky a filmy oddělovat, neříkat, co je lepší, vžďyť je to neporovnatelný, ale úplně pravda to taky není, někdy jsem zklamaná.... Já četla Ishigura na fakultě a pak dlouho ne, teď přeložila kamarádka jeho poslední knížku, jsem zvědavá...

      Vymazat
    3. To určitě můžete, bude mi potěšením. Děkuju. :-) Taky většinou filmy a knížky odděluju, ale jsem radši, když nejdřív přečtu knížku. A Soumrak dne má hodně slibné herecké obsazení.
      Pohřbeného obra (jestli je to ta poslední knížka) zrovna začínám číst...

      Vymazat
    4. Je to tak poslední, dneska jsem si ji koupila :).

      Vymazat
  2. Miluji tvoje knižní tipy. Hlavně před Vánoci se hodí:) Kde bereš, prosím, tipy a inspiraci? U dětských knížek to není tak těžké, to člověk pozná už skoro podle obálky, zda stojí za to číst, ale ta beletrie...to je těžší najít si to správné doporučení nebo recenzi, která člověku sedne..Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou inspirací je to různé. Někdy dám na doporučení někoho jiného, čtu i recenze, baví mě jen tak zajít do knihkupectví - když mám čas, nechám si kvůli tomu ujet třeba i několik vlaků :-) - a prostě beru do ruky namátkou knížky, které mě něčím zaujmou, a přečtu pár stránek. Teď to bylo jednoduché, doporučení byla ta Nobelovka. :-)

      Vymazat