neděle 22. března 2020

Doma, káva, sůl a tak...

Už jsme doma skoro čtrnáct dní a vlastně máme strašně málo času na nějaké příjemné společné aktivity. Práce z domova, spousta školních úkolů, vaření, koordinace toho všeho. Tohle je první výtvarná činnost, ke které jsme se dostaly - my tři holky, můj muž v tomhle moc nejede :-) - a to jenom proto, že je neděle a tak kašlem na povinnosti, i když víme, že se jen tak někam nevypaří...

Malování kávou a solí. 
Inspirace u ilustrátora Adolfa Serry - IG tady.  
Nic sofistikovaného, ale je to zábavný. :-) A zvládnou to krásně i mrňata.







A jak to všechno vlastně zvládáte? 
Všude je plno online tipů a nápadů a skoro to vypadá, že kdo tu karanténu nevyužije k tomu, aby duchovně vyrostl o několik levelů, jako by nebyl. Jsem za ty nápady vděčná, ráda se inspiruju u jiných a klobouk dolů před těmi, kdo to celé berou jako osobní výzvu. A jestli vypulírujete celý byt a přešijete půlku šatníku na trendy letní kousky, upečete každý den čerstvý chleba a pekáč buchet k tomu nebo se naučíte plynně italsky, super! Ale jestli to celé jen nějak přežijete a nezblázníte se, tak taky fajn. ;-) Si říkám... 
Mějte se hezky, jak to jen jde! 

18 komentářů:

  1. Dobrý den, díky za hezký tip. Mám třeťáka a čtvrťáka, kteří potřebují se školou pomáhat (a odtrhávat, když se rvou, a chytat, když prchají od stolu, a pořád krmit... atd.). Škola nám dává opravdu zabrat, nečekala jsem, že budeme muset plnit komplet školní osnovy.. Odpoledne si však každý den najdeme chvilku na nějakou zajímavou činnost, vč. pečení chleba, často výtvarnou, tělocvičnou. Nejde dělat jen školu (a vařit). Petra z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasný - občas divočina. :-) I naše jinak docela klidné a už trochu starší dcery se teď potřebují někdy "pokočkovat"... Zdravím. Kl.

      Vymazat
  2. Nezbláznit se, o to přeci jde... a cesty jsou různé.

    OdpovědětVymazat
  3. Klárka, ja mám doma dve autistické dospelé deti s poriadnymi psychoticymi záchvatmi a autistického manžela, ktorý na naplnený dom reaguje stuhnutím a ,,zalezením si do toho svojho sveta,, plus má aj iné stavy....žijem takto desaťročie-a....neviem, či som duchovne obrodená a na niečo vhodná a či vôbec žijem, ale stále predosielam na blogu to budovanie v deštrukcii, to svetlo z tmy dna porúch, napredovanie v nádeji proti nádeji, aj keď strácam nervy, som protivná, zničená, pre svet čudná a deti nie sú vôbec vďačné, som pre nich a ich stavy najvďačnejší a vždy prítomný odovzdaný terč...píšeš to správne, ale vedz, že už sa ,,rýdziš,,...bez tohoto by sme nemohli byť ľudia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teraz je dôležité sa neporovnávať, aj ja to robím a ubíja ma to, drž sa!

      Vymazat
    2. Někdy stačí, že se člověk musí srovnat sám se sebou... :-) Mávám, Alenko. Kl.

      Vymazat
  4. Si říkám to samý :)). Proto jsem ani nebuzerovala Míru, který nejprve zareagoval tím, že se pár dní nehnul z gauče. Mně zase pomáhala neustálá činnost. Ale o víkendu jsem to přepískla s žehlením a teď se nemůžu hnout se zády:). Myslím, že kdybych měla vypulírovat celý byt, potřebovala bych karanténu tak rok, a to naštěstí nehrozí:). A moc krásný to máte!♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě teda hlavně vůbec nějak neleze ta potřeba něco pulírovat... ;-) Holky, pááá.

      Vymazat
  5. Taky nemusím řešit školu, ale kromě práce, vaření a šití roušek nestíhám vůbec. Myslela jsem, že v tomto období se rekonstrukce bytů a touha po novém bydlení utlumí, ale je to právě naopak. Doma mám mega bordel, o tvoření nebo seberozvoji se nedá vůbec mluvit. Večer jsem zralá na sklenku vína a spát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda přiznám, že pro mě (nás) je zatím nejnáročnější ta škola. Když dneska dopoledne k několika dalším úkolům Ma přišlo zadání domácích laboratorních prací z chemie - prý "pro zpestření" - "pod dohledem dospělé osoby", "vypracujte závěrečný protokol", "výsledky měření ověřte na internetu", "bude hodnoceno známkou do bakalářů"... normálně jsem se rozbrečela. Dýchám zhluboka, víc nezvládnu.

      Vymazat
    2. tohle možná stojí za přečtení.. důležité je přežít v pohodě... nemají to jednoduché studenti a žáci, ale ani učitelé... A já jako rodič děti prostě v klidu nechám něco občas vynechat, aby neměly nervy.... Nic horšího, než špatná známka na vysvědčení je nečeká, což je vlastně pro spoustu "vzorných studentů" důležitá životní lekce (mluvím teda o ZŠ, nikoli o odborných školách a VŠ, kde už je zásadní, aby studenti opravdu byly v oboru vzděláni!)

      https://www.rodicevitani.cz/co-si-mysli/jan-krsnak-odehrava-se-nejdulezitejsi-spolecenska-udalost-nasich-zivotu-deti-se-nemusi-nic-cilene-ucit-hodne-se-toho-naucime-my-vsichni/?fbclid=IwAR0JBdChXipY0sshLnwAMfenhcQouiqFrYkeo5X63_fPNhP4KIYZYRkVPpM

      Vymazat
  6. Fuj, musela jsem svůj komentář smazat z důvodu hrubky :-(
    Tak znovu a lépe:
    Já to využívám k tomu, že balím před stěhováním. Vlastně vyvíjím větší aktivitu než před karanténou. Nebo se mi to jen zdá, protože mám víc času tím, že nejezdím do stáje. :-D Mám to jednodušší, tím že nemám děti školou povinné. Ale zase mne ochromují myšlenkyna to, že moje práce je zbytná a jak se uživím... Klárko, Dášo, pamatujete jak jsme kdysi na FB vymýšlely perpetum mobile na uklízení? Já už vůbec nevím co jsme to psaly ale pamatuji se, že jsem se skvěle bavila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo, And, to už si nepamatuju:). Ale hodilo by se mi to, to jo. S tou větší aktivitou než před karanténou jsem to měla ze začátku taky. Hlavně jsem zjistila, že můj životní styl byl většinou jedna velká karanténa:).

      Vymazat
    2. Jéé, to už si nepamatuju. :-) Ale hodilo by se něco takovýho, o tom žádná! A mohlo by to rovnou umět i vyvařovat a žehlit roušky!
      Věřím, že tvoje práce byla, je a bude nezbytná! Na Tvoje nové Nenudy si určitě čas najdeme a těšíme se na Tebe v jakékoliv formě. Pusu. Kl. a spol.

      Vymazat
  7. Dobrý den, Kláro, děkuji za povzbuzující slova. Nějak to celé zvládnout s důstojností. A nestresovat se, když mi jako jediný seberozvoj vychází vysvětlování učiva matematiky pro druhou třídu (ty slovní úlohy...) Jak říká pan Kaplan: "Šecko bude kou kej." Teda doufám. Zdravím, Olga z Prahy

    OdpovědětVymazat
  8. Díky, ten závěr mi mluví z duše. Alena

    OdpovědětVymazat