středa 9. dubna 2014

Dějiny světla.

... plné stínů.

"Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotografoval jsem světlem. Píši lidem do duší světlem poznání."
František Drtikol



"Jak pronikáš do vlastního nitra, divíš se čím dál víc tomu, že většina lidí žije zcela nevědomě, bez jakéhokoliv zájmu o svou existenci, jako by sami pro sebe nebyli ani tou nejmenší záhadou." 
Jan Němec: Dějiny světla



Stálá výstava v Galerii Františka Drtikola v Příbrami je spíš taková výstavka, ale aspoň něco...

"Dívat se je už samo o sobě uměním." 
František Drtikol 
 

8 komentářů:

  1. Strašně jsem se na tu knížku těšila a pak mě nějak odradilo, jak je psaná v druhé osobě.. Musím jí dát ještě šanci.. (A mám takovou radost, že je zase otevříno! Hned jsem si samou radostí běžela dát cígo. Já vím.. neříkej to Mařence:) (Pořád koukám na tu poslední fotku - krásná - tvoje i Drtikolova..)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kniha mě nadchla, dokonce skoro úplně smířila se smyšlenými životopisy (i když sotva doživotně :)... jak já nemám ráda, když páni spisovatelé a dámy stejné profese předstírají, že u těch životů celou dobu byli. Ale tohle, tohle mi strašně sedlo, věřila jsem a nechala se unášet. Detaily, že úplně člověk cítí, jaký je v tu chvíli v ateliéru vzduch.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyprávění v druhé osobě je trochu nezvyklé, ale vnímala jsem to asi tak do třetí stránky, pak jsem tou knížkou úplně "prolítla" a často se k ní v myšlenkách vracím... Ten způsob psaní z ní dělá víc, než jen obyčejný životopis. A taky se mi moc líbí, jak je kniha udělaná (u nakladatelství Host v poslední době druhá knížka, která mě nadchla i svým vzhledem).

    OdpovědětVymazat
  4. o jej. a to jsem si říkala, že tento měsíc nebudu nakupovat žádné knihy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já si říkám každý měsíc... :-)

      Vymazat
    2. já si každý měsíc říkám:koupím si nějaké knihy:)ale většinou to nevyjde...

      Vymazat
  5. Drtikola mám moc ráda a knížku bych moc ráda někdy sehnala a četla...až bude někdy...čas na...čtení...a tak...

    OdpovědětVymazat