čtvrtek 2. listopadu 2017

Budapešť II.

Směsice okázalosti, ošuntělosti (člověk si uvědomí, jak je třeba Praha už vlastně vypulírovaná) a takové trochu hipster stylovosti. Tak na mě působí Budapešť. Přívětivá. 











 











11 komentářů:

  1. Pro mě Budapešť jsou ty boty na náplavce. Šílené. Prostě šílené. A okamurovci jsou v našem parlamentu v počtu větším než velkém...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, už jen představit si, co to bylo za hrůzu, je šílený. Musíme si to připomínat!

      Vymazat
    2. http://www.cestovatel.cz/clanky/objevte-kouzlo-zidovske-ctvrt-v-budapesti/

      Vymazat
  2. Podzimní Budapešť je opravdu krásná a zádumčivá...

    OdpovědětVymazat
  3. Budapešť na mne silně zapůsobila. Mně třeba Praha vůbec vypulírovaná nepřijde, ačkoliv ji miluju, připadá vůči ostatním hlavním městům, které jsem kdy v Evropě navštívila, hrozně špinavá, zaplácaná nesmysly a nekomfortní vůči pěším. Ve Vídni jsem se zase skoro až nudila, jak byla dokonalá, čisťoučká, opravená... Ale Budapešť má neuvěřitelnýho genia loci, tam se mi hrozně líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem tou vypulírovaností na mysli hlavně už většinou opravené fasády domů - ta častá zchátralost budapešťských domů v centru je prostě v porovnání právě třeba s Prahou (a s jinými evropskými městy by to srovnání bylo asi ještě nápadnější) citelná. Mě to fascinuje a jo, řeknu to, líbí se mi to - i když uznávám, koukám na to jen jako krátkodobý návštěvník. Když si pak člověk zjišťuje něco o historii a důvodech, je to o dost složitější.
      Ale přesně jak říkáš, Budapešť má genia loci.

      Vymazat
    2. Já mám teda oprýskané fasády taky ráda, ta historie, co z toho dýchá, mě baví. Je to tajemný.

      Vymazat
  4. Krásné záběry- umíš své kroky zastavit na správných místech.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty boty... ano, z toho mrazí.
    Kdysi jsem četla knihu Krvavé jahody. Je to o Rusku a gulazích a v jedné části se tam píše o transportu vězňů, pár dní strávili i na Margaretině ostrově právě v Budapešti. Je kousek od tohoto památníku. Margaretin ostrov je krásný a kdybych si kdysi nepřečetla tu knihu, užila bych si úplně jinak. Tak se mi tam dělalo doslova fyzicky zle.
    A teď nevím, jak to zaonačit, aby ten komentář vyšel pozitivně :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc zajímavé pohledy na Budapešť. Ty botičky na břehu řeky, co slouží jako památník židům usmrceným za války, z toho opravdu člověka až mrazí.

    OdpovědětVymazat