sobota 13. ledna 2018

Něco o sobě...


Jsou ty volby příležitost k zamyšlení - nejen o tom, jestli volit a koho. Ale především
k zamyšlení o sobě samých. Kdo jsem, co je pro mě důležité, co chci, co nechci?
Nevím, jak vy, ale já si nejlépe svoje názory tříbím v konfrontaci s názory jiných lidí
(v lepším případě takových lidí, kterých si vážím - což nutně neznamená, že s nimi ve všem souhlasím). Mám ráda takové rozhovory, které vyžadují argumentaci, ne jen poplácávání po zádech, že jo jo, přesně tak. A před volbami jsou tyhle rozhovory aktuální. Člověk se zamýšlí i nad otázkami, které jinak běžně neřeší každý den. Ať už jsou kandidáti jacíkoliv, jsou dost různí na to, abych si při úvahách o výběru toho pro mě nejlepšího sama v sobě probrala odpovědi na řadu otázek.
Už samotné uvědomění toho, že máme možnost vybírat z různých kandidátů, je důležité. Možnost volby (ve všech životních situacích, nejen té volby politické) je pro mě hodně důležitá. Proto jsem ostražitá, když jde o riziko koncentrace moci, omezování konzultačních mechanismů (byť můžou někdy všechny ty dlouhé diskuze působit jako prázdné tlachání - a někdy tím prázdným tlacháním i jsou), odmítání jiných názorů bez jakékoliv argumentace (je tak jednoduché všechno, s čím nesouhlasím, odbýt urážkou toho, kdo to říká). Cením si připuštění pochybností...
Můžu si říct, že mě nic z toho nezajímá, že stejně nic neovlivním, že je zbytečné se namáhat. Ale není to škoda?
Za svůj život jsme zodpovědní především my samy. A podle mě je součástí zodpovědnosti za svůj život účastnit se rozhodování o tom, jaká bude země, ve které žiju - alespoň tím, že půjdu k volbám. Ať už dopadnou jakkoliv. Já to nevzdám. :-)
A pořád platí: "Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ." 

A teď si jdu s dětmi zahrát nějakou hru, protože to je důležité zrovna tak. :-)
Pěkné odpoledne!

3 komentáře: