středa 14. dubna 2021

Pokusy na doma

Za ten více než rok, co jsou děti namísto ve škole doma (naše děti byly za poslední rok ve škole celkem šest týdnů), jsme už v domácích laboratorních pracích na fyziku nebo na chemii docela zběhlí. 

Určovali jsme pH roztoků pomocí indikátoru z výluhu červeného zelí... 





     Pohybovali plechovkou na dálku pomocí elektrostatické síly.



     Vyráběli homogenní směsi - modelínu. 



     Pozorovali difuzi. 


     Zkoumali vlastnosti nenewtonovské kapaliny. 



     Vytvářeli kapesní mlhu (smog) ve sklenici. 



Všechno to byla fakt zábava. :-)

A protože do školy je potřeba vždycky i řádně vysvětlit princip každého pokusu, ale ne na každý zdroj informací na internetu se dá zrovna spolehnout, doporučuju vám všem, komu by se to třeba taky hodilo, internetové stránky brněnského vědeckého parku VIDA!  
Nabízejí celou řadu návodů na pokusy na doma s precizním popisem postupu a se spolehlivým vysvětlením, které určitě uspokojí i přísného fyzikáře nebo šťouravou chemikářku. Nám se to osvědčilo. ;-) 

Zkoušíte taky doma s dětmi občas proměnit kuchyň v laboratoř? 

8 komentářů:

  1. máte to moc hezky zdokumentováno :). Nenewtonovské kapaliny jsme zkoušeli a to bylo zajímavé. Ostatní ráda s dětmi vyzkouším - cokoli je odláká od přístrojů se počítá. Loni se ještě nechali zlákat na mikroskop (pěstovali jsme si na okně vzorky vody z kaluží), ale letos se nechytli, tak jsem si hrála s mikroskopem sama (ale stejně zvažuju koupit digitální kameru pro snímání obrazu z mikroskopu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že chuť a motivace do čehokoliv se letos hledá už opravdu těžko... Ale když už se do toho pustíme, je to vždycky fajn. Zajímavý, zábavný a jak říkáte - odtrhne to děti od počítačů.
      Do školy děti většinou musí mít videodokumentaci, tak se u toho snažím vždycky rychle cvaknout i pár fotek pro sebe. :-)

      Vymazat
  2. Na domácí pokusy s dětmi nemám dost silné nervy. U zelí jsem si naprosto jistá, že bychom měli patřičně zbarvený i strop (nevím, jaké pH má vnitřní omítka, tak se neodvažuji tipnout). Ale láká mne ta nenewtonská kapalina. Loni jsem ji viděla naživo v množtví, které se vejde do nafukovacího dětského bazénku, takže se po ní dalo i chodit, ale nechtěla jsem se ušpinit, tak jsem si na ni ani nešáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bych neváhala ani minutu, muselo to být super. Zkoušeli jsme jen v misce a nemohla jsem se od toho odtrhnout.

      Vymazat
    2. Je na dotek moc příjemná! To bych určitě vyzkoušela. Ale i v malém množství si s ní pohrát je fajn. A uklidňující. ;-)
      Jo a když je ta kapalina v malé nádobě, tak se samozřejmě vycáká okolo, ale jde úplně lehce setřít a vůbec nešpiní. Výluh ze zelí děláme i na Velikonoce, tak už víme, jaké pohromy se případně dají očekávat. :-)

      Vymazat
    3. Já byla na té akci pracovně, jinak bych se v bazénku prošla, ale takhle jsem se na to necítila. Fotky z bazénku jsou tady https://www.fzu.cz/zazit-mesto-jinak

      Vymazat
  3. Na jiném blogu pro změnu pitvaly děti distančně pstruha nebo žížalu.... jak já jsem ráda, že mám děti dospělé, a že děti buď ještě nemají, nebo jsou na školu malé....

    OdpovědětVymazat