čtvrtek 7. května 2020

Tyhle dny...

na malém kousku území.
Zalízt někam, kam na mě nikdo nemůže, by se mi občas hodilo...




     Skloubit domácí práci a domácí školu dvou dětí, jejichž výuka už neobnáší jen hláskování slov, malou násobilku a zábavnou prvouku, ale přitom pořád ještě potřebují při učení asistenci, je docela výzva. A to "výzva" je v tomhle případě eufemismus. Nemyslela jsem si, že ještě někdy budu muset studovat názvosloví hydroxidů a výpočet tlakových sil v hydraulickém lisu. Ale musím říct, že si to už celkem sedlo, a jo, jde to... Příjemným překvapením je pro mě online výuka. Naše děti jsou dost společenské, takže by pořád určitě upřednostily živý kontakt - hlavně tedy asi se spolužáky :-) - ale funguje to. A proč to hlavně píšu: ti učitelé/učitelky/profesoři/profesorky jsou prostě fajn. Nejen, že se fakt rychle zorientovali a online opravdu děti dokážou něco naučit, ale většinou jsou i sympatičtí. :-) V našem bytě nejde neslyšet, jak online výuka probíhá, a musím říct, že některé hodiny si docela užívám i já - i když třeba u literatury to vypadá, že si ty hodiny užívám především já... :-)
Časově je ale tenhle model pořád dost náročný.

Chemie zahrnuje i domácí laboratorní práce...





     Zbytek hlávky zelí nám během týdne ve spíži vykvetl, a tak jsme ho využili ještě na další pokus, dokazující rozdílnou hustotu horké a studené vody. Za tip děkujeme Evě - evuli kotuli.


     Fotka z tohohle pokusu nic moc, protože tentokrát to muselo být natočené na video a snímat laborantku při práci jaksi vylučuje ještě fotit pro vlastní potřebu. :-) Takže až ex post fotka, na níž už žádná velká kouzla vidět nejsou.



     A máme novou kupičku knížek.
     Tkaničky jsem zhltla během dvou večerů (a asi bych je přečetla na jeden zátah, kdybych nemusela vstávat do home práce a home školy). Je to skvěle napsaný, smutný a krutý. Nevím, jestli je to Ferrante, ale je mi to jedno. :-)


     A balkón se snad brzy zazelená...


-------
Všechny knížky, které se objevují na blogu Pondělí, jsem si sama koupila, přečetla a prostě chci jen poslat informaci 
o nich dál. 
Žádný příspěvek na mém blogu není komerční nebo sponzorovaný.

4 komentáře:

  1. To musí být nakonec docela zajímavý vhled do toho, jak se v dnešní době dá učit... Tokarczuk mám taky na stolku. A co Příležitostné nápady? Mám chuť si od ní zase něco přečíst, ale možná teda zkusím ty Tkaničky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příležitostné nápady jsou fajn - ale takové, no, příležitostné. :-) Což je asi dáno prostě tou novinovou sloupkovou formou. Na Tokarczuk se těším. Kl.

      Vymazat
  2. I z insta mně připadá, že škola Vašich holek je hodně náročná, myslím, i ty úkoly do VV, to se jen tak nevidí.
    Obdivuju každého, kdo něco pěstuje na balkóně, kdysi jsem si to zkusila, dost bince a práce s tím vším přenášením materiálu a výsledky nic moc. Navíc nade mnou vyklepávali smetáky nebo to snad rovnou sypali ke mně. A škůdce jsem měla jako na zahradě. Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou školou je to asi hodně i o přístupu. Naše holky toho nemají málo, ale učitelé jsou vstřícní a vlastně dost hodní a známkování velmi mírné. Kdybychom se rozhodli to vypustit, asi by se zas až tak moc nestalo, i když Ma na gymplu by to stejně dřív nebo později musela nějak dohnat. Většina těch věcí je ale zajímavá a když se to časově poskládá (i s mojí prací), dá se to... :-)
      A na tom balkóně my nemáme žádné zázraky. Vlastně jen muškáty a bylinky, které jsou odolné vůči prudkému odpolednímu západnímu slunci.
      Kl.

      Vymazat